Rossonu.nu3.jpg

På strövtåg

Hällmarkstallskog och våtmarker, sandstränder och strandängar. Bulliga berg, karga klippor och stigar upptrampade sedan generationer. På Rossö finns mycket att uppleva för den som vill ut i skog och mark.

Rossös natur är både rik och varierad. Skogarna på öns sydvästra delar, runt "Gröne bukt", ger till exempel chans till långa vandringar på barrmjuka skogsvägar utan ett hus i sikte.
Det finns flera inbjudande sand- och klippsträder på södra och västra Rossö. Saltpannans badplats strax före Kockholmen erbjuder både en långrund strand och klippor. Det är inte förvånande att så många väljer att göra en utflykt just hit.

Ett bra sätt att bekanta sig med hela Rossö strandlinje är annars med kajak. På grund av de grunda lerorna som dominerar på insidan av Rossö är kajaken den enda båttypen som klarar av vattenvägen runt Rossö vid normalvattenstånd.

 

Utflyktsmål

Sugen på fler äventyrliga strövtåg? Rossös strandområden och skogar är fina och strapatsrika utflyktsmål året runt. Pröva även någon av följande färdmål:
Styrsholmen.
Stort bronsåldersröse. Härlig utsikt. Ta med kikaren och upptäck fågellivet på den förvildade halvön. Naturreservat.
Vetteberget.
Rossös högsta punkt. 56 meter öh. Bronsåldersröse. I bergets sydöstra del ovanför Garviks camping finner du den hemliga Garviksgrottan.

Oxefjäll.
Högt och brant berg vid strandkanten på södra Rossö. Storslagen utsikt åt sydväst. Berget bestigs enklast från "landsidan". Berget användes under andra världskriget för bevakning av luftrummet åt militären. Berg som användes för samma syfte är Hageberget, Klementsberget och Höjdeberget. Alla topparna kan besökas med behållning – ta med kikare!