Rossonu.nu4.jpg

Fina fågelmarker

För den fågelintresserade har Rossö mycket att erbjuda. På insidan av Rossö ligger flera grunda havsvikar som är avsatta som naturreservat, bland annat för sin fågelrikedom. Angränsande Nöddökilen och Orrevikskilen är också utrustade med fågeltorn. Härifrån kan man vår och höst se stora mängder änder och vadare som rastar på väg till och från sina häckningsplatser i norr. Hägern är en vanlig syn längs stränderna.

Totalt har över 200 fågelarter observerats på Rossö. Det märkvärdigaste är nog den dvärgsumphöna som i maj 2002 drog fågelskådare från hela Sverige till maden på Södra Rossö. Våren 2010 höll två bländade vita ägretthägrar till i Backeleran, Orrevikskilen och i våtmarken Kilen under flera veckors tid.

Utflyktsmål

Sugen på fler äventyrliga strövtåg? Rossös strandområden och skogar är fina och strapatsrika utflyktsmål året runt. Pröva även någon av följande färdmål:
Styrsholmen.
Stort bronsåldersröse. Härlig utsikt. Ta med kikaren och upptäck fågellivet på den förvildade halvön. Naturreservat.
Vetteberget.
Rossös högsta punkt. 56 meter öh. Bronsåldersröse. I bergets sydöstra del ovanför Garviks camping finner du den hemliga Garviksgrottan.

Oxefjäll.
Högt och brant berg vid strandkanten på södra Rossö. Storslagen utsikt åt sydväst. Berget bestigs enklast från "landsidan". Berget användes under andra världskriget för bevakning av luftrummet åt militären. Berg som användes för samma syfte är Hageberget, Klementsberget och Höjdeberget. Alla topparna kan besökas med behållning – ta med kikare!