Rossonu.nu11.jpg

Historia

Rossö är känt för sin historia som hummercentrum. Tillsammans med Smögen var Rossö på 1920-talet hummerhandelns absoluta centrum. Hummerhistorien har bleknat, men när det blir dags för hummerpremiär på hösten vaknar minnen till liv och det blir fart i sjöbodar och vid bryggor.

Hummerfisket är heligt på Rossö. Bland hummerfiskarna finns både rutinerade yrkesfiskare och mer lycksökande fritidsfiskare. Ett har de gemensamt – hopp om att fånga en lika stor hummer som den som rossöbon Kjell Johansson fångade utanför Ramsö en höst i slutet av 1990-talet. Godbiten vägde hela 4,4 kilo och fångsten orsakade uppståndelse i pressen land och rike runt.

 

 
 
 
Visste du att:

Från tidigt 1920-tal till mitten av 1950 hade Rossö tullstation. På 1940-talet var en fjärdingsman (polis) stationerad på Rossö.
Under andra världskriget var Rossö under perioder starkt befäst av militära förband. Rester av luftvärnsfästen finns kvar på Hageberget och Höjdeberget. Luftvärn fanns även nergrävt i Blåsoppskogen. Bevakningsposter var stationerade på Oxefjäll, Kockholmen Klemensberget, Höjde- och Hageberget.
Bilder från förr:
Rossöbördige Nils-Erik Larsson har samlat gamla bilder från Rossö. På www.garwik.com hittar du en historisk bildskatt och vyer från ett svunnet Rossö.