Rossonu.nu7.jpg

På två ben

På Rossö har man alltid levt med "ett ben i land och ett i sjön". Båtbyggeri, tunnbinderi, sillsalteri och stenhuggeri var vid sidan av fisket huvudsakliga sysselsättningar. Fisket kombinerades ofta med jordbruk i liten skala. Fastigheterna var många och smala för att ge alla chans till ett stycke åkerjord, lite skog för brännvedens skull samt en strandrätt för fisket. På åkern odlades potatis, spannmål och grönsaker för husbehov. På södra Rossö fanns en kvarn där spannmål från öns åkrar maldes till mjöl. Rossö hyste en gång tre pensionat och många drygade förr som nu ut sina inkomster genom att hyra ut till badgäster sommartid.

 

Visste du att:

Från tidigt 1920-tal till mitten av 1950 hade Rossö tullstation. På 1940-talet var en fjärdingsman (polis) stationerad på Rossö.
Under andra världskriget var Rossö under perioder starkt befäst av militära förband. Rester av luftvärnsfästen finns kvar på Hageberget och Höjdeberget. Luftvärn fanns även nergrävt i Blåsoppskogen. Bevakningsposter var stationerade på Oxefjäll, Kockholmen Klemensberget, Höjde- och Hageberget.
Bilder från förr:
Rossöbördige Nils-Erik Larsson har samlat gamla bilder från Rossö. På www.garwik.com hittar du en historisk bildskatt och vyer från ett svunnet Rossö.